14 augustus 2021

Wist u dat van alle gebruikte frituurvet en plantaardige oliën die we thuis gebruiken 60% niet wordt ingeleverd, deze worden weggegooid of weggespoeld in het riool dat is ongeveer 8 miljoen liter per jaar oftewel 3 wedstrijdzwembaden vol. (Bron: De Vetboer).

Om u nog beter van dienst te zijn aan mijn Buurtservicepunt, ben ik nog steeds mogelijkheden aan het onderzoeken en op verschillende manieren aan het uitbreiden.

Natuurlijk blijf ik alle soorten pakketdiensten stalken totdat ze met mij in zee willen 😉 Don’t worry!

Wist u waarom de pakketdiensten steeds meer kiezen voor drop-off / pick-up / pakketpunten / buurtservicepunten / kluiskasten en daarom ook de verzendkosten lager kunnen maken? Dat heeft te maken met allerlei milieuwetten en de kosten die zij dienen te maken voor al die grote depot units die hopelijk ooit verdwijnen (horizon vervuiling en minder bouwgrond voor bijvoorbeeld de aanpak van de woningnood).

De Homerr pakketten zijn het “groenste” , de verzending duurt langer omdat zij meeliften met hun pakketten achter in andere vervoersbedrijven hun busjes die toch al diezelfde route afleggen.

Als alle pakketjes niet meer thuis hoeven afgeleverd te worden, m.u.v. de grote zware bestellingen/ de installatie genoodzaakte en de verse/levende producten (daar zijn ze nog over aan het brainstormen bij ViaTim hoe dat zou kunnen werken via een ViaTim onderneming zoals ik), dan scheelt het enorm veel busjes overal die steeds moeten afslaan, starten en weer optrekken waarbij je de meeste uitstoot hebt.

Nog niet ieder vervoersbedrijf kan al 100% op elektra rijden of een ander: minder milieu belastende limonade voor zijn automobiel tanken.

Zodoende draagt mijn Buurtservicepunt al bij, aan een ietsje pietsje beter milieu. Er komen uiteraard ook klanten met de auto hun pakket ophalen of per brommer of per motor, maarrrrr al ruim 40% haalt het pakketje op met de benenwagen, fiets, step, rolschaatsen, skeelers of skateboard! Hoera voor jullie!

De klanten die hun kartonnen doos niet wensen mee te nemen, laten deze bij mij achter. Ik bewaar deze maximaal een week (i.v.m. retourneren) en daarna mag de volgende klant hem gratis gebruiken om zijn/haar zending in te doen. Dit bespaard gesjouw, geld en natuurlijk minder belastend voor het milieu.

Afijn, op ons event van 11 augustus j.l. kwam Andrea van de Vetboer kennismaken en de dag ervoor kwam haar collega Jason mij de GELE vet container brengen. Om meer bekendheid hieraan te geven zal ik natuurlijk nog een mini campagne hierover houden en mijn klanten/buurtgenoten hierop attenderen en wegwijs maken. (Nu eerst de boekhouding….diepe zuuuucht).

Om te voorkomen dat men gaat Joyriden met de gele container en daarmee de stoep besmeurd met alle afgewerkte- ingeleverde olie, of er dingen in gaan gooien die niets met vet recyclen te maken hebben… Heb ik de container in mijn tuin gezet.

Wanneer u van uw oude olie, jus, braad- bak vet, of van de olie uit uw fetakaas en zongedroogde tomaten potjes af wilt, mag u deze inleveren bij mij in een afgesloten potje, bakje of flesje. Indien u dit wenst kan ik dit even overgieten in een grotere fles en kunt u uw bakje weer mee retour nemen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de container vol zit met onverpakt vet, dit gaat natuurlijk vreselijk knoeien en rommel maken tijdens het transport en het legen er van.

Wanneer ik niet thuis ben, mag u uw donatie AFGESLOTEN onder mijn tafeltje of stoeltjes buiten zetten. Niet er boven op, want het kan omwaaien! Geef mij dan even een belletje of een berichtje want dan haal ik het z.s.m. daar weg. 06-18688874.

Wat doet de Vetboer met dit opgehaalde oude vet? Van ons oude vet word onder andere biodiesel gemaakt, daarover kunt u meer lezen op de website van de Vetboer, zie de onderstaande link:

https://www.devetboer.nl/vetinzamelpunt/van-frituurvet-naar-biodiesel

Daarnaast worden meer producten uit oude oliën en vetten gemaakt zoals bijvoorbeeld plastic flessen die u koopt waarin schoonmaakmiddelen zitten.

Hoe meer wij met zijn ALLEN gaan recyclen, des te meer profijt wij er van hebben qua (leef) milieu en meer zullen gaan besparen in de toekomst! Grondstoffen worden alsmaar duurder omdat wij erg graag alles weggooien en het liefste alles door elkaar, waardoor het gros, de verbrandingsovens in gaat i.p.v. een 2de leven krijgt. Er kunnen ook meer banen gegenereerd worden in de recycle branche, maar dan moet er wel voldoende worden voorgesorteerd door ONSZELF! Daarom is afvalscheiding erg belangrijk en ik begrijp best dat het niet altijd even snel of een fijn werkje zal zijn. Daarom oriënteer ik mij op nog meer mogelijkheden voor recyclen om aan te bieden in de toekomst bij mijn Buurtservicepunt zodat u alles wat ik reeds al door de recycle-molen gooi, bij mij kunt afleveren waar ik het zelf verder uit sorteer met de hulp van de Kloeke Kids, geheel zonder kosten.

Daar staat onder ander het woordje “service” voor bij mijn bedrijfsnaam 😉

Wat kunt u NU al bij mij kwijt?

  • Vet (om te recyclen)
  • Kartonnen dozen compleet (om te hergebruiken)
  • Kleding / stoffen / lapjes / schoeisel /overig textiel (verkoop, kledingbank, crea club, recycle)
  • Speelgoed / puzzels / knuffels/ spelletjes (budget Sint, verkoop, activiteiten bij meerdere doelgroepen)
  • Batterijen (recycle)
  • Klein huisraad zoals potten, pannen, tierelantijnen zoals beeldjes/souvenirs, bakjes, keuken benodigdheden etc. (verkoop en ouderen)
  • Oud ijzer / gereedschap (verkoop en klussende vrijwilligers)
  • Boeken, cd’s, dvd’s, videobanden, lp’s (meerdere doelgroepen en deels verkoop)
  • Oude telefoons, tablets, laptops, pc’s (recycle)
  • Toners, inkt cartridges (recycle)
  • https://www.aap.nl/nl/help-mee/inzamelen-voor-aap
  • Voeding en drinken binnen de houdbaarheidsdatum (voor de buurtgenoten met een klein budget)
  • Allerlei zegels/spaaracties/couponnetjes (voor geïnteresseerden)
  • Handwerk en knutsel materialen (crea club)
  • Kamer- en tuinplanten die te groot zijn of niet meer naar smaak, het liefst nog in leven (recycle en adoptie)
  • Koffie Cups van alle formaten en merken gebruikt en ongebruikt (recycle programma via Blokker en bij UPS) Zie onderstaande links:

https://www.dolce-gusto.nl/recycling

https://www.thehungerproject.nl/blokker

Wanneer er achter een bovenstaand artikel staat: “verkoop”, dan neem ik aan dat u graag wilt weten, waaraan deze omzet word besteed. Bij de verkoop van producten, benut ik “de winst” om diverse kleinschalige buurt projecten / persoonlijke projecten te realiseren. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Het opkopen van rolstoelen, rollators en andere hulpmiddelen om de medemens in nood, deze gratis te kunnen geven (de aanvragen voor dit soort attributen zijn soms te duur, of nemen heel veel tijd in beslag of de gemeente is hun budget al voorbij krijgt men dan te horen). Hierover komt nog een apart blog met de geluksvogels die al reeds dankzij de donateurs meer “mobiel” en zelfstandiger nu in hun leven staan.
  • Een buurtbewoner of klant een hart onder de riem steken met een bloemetje of een fruitmandje omdat diegene alleen/eenzaam is en/of op dat moment een mindere gezondheid geniet.
  • Knorrende buikjes die ik hoor te voorzien van een voedselpakketje.
  • Initiatieven van de Kloeke Kids belonen met verjaardagscadeautjes of iets anders wat op dat moment eventjes prioriteit behoeft zoals een Kloeke moeder die een verzorgd ontbijtje-op-bed voor haar verjaardag behoort te krijgen van haar dochtertje of een Kloeke moeder die best een bosje bloemen mag krijgen van haar dochters die een pittige operatie moest ondergaan. En natuurlijk sparen we nog steeds voor onze lokale mini helden “de Kloeke Kids” om ze een dagje naar de Efteling te sturen!
  • https://gofund.me/4a1fe8c8
  • En natuurlijk het vullen van de bekende “Goodie Bags” die de klanten verkrijgen op speciale feestdagen of omdat ik een lokale ondernemer het gun om even rijkelijk gepromoot te worden/ of een buurt initiatief even meer onder de aandacht wens te brengen. En de meeste klanten waarderen deze kleine cadeautjes in de tasjes als blijk van hoezeer ik hun waardeer. Echter, waardeer ik u niet alleen, maar ook alle medebuurtgenoten/initiatieven en ondernemers die dankzij uw pakketjes of bijdrage hun persoonlijke doelen hebben mogen behalen!

Dat laatste zal ik even uitleggen: In februari 2020 vóór de Corona uitbraak in Nederland, stapte ik in bij Homerr en daarvoor nam ik al alle pakketjes al gratis aan voor buurtgenoten (van iedere vervoerder). Ik voelde mij steeds meer verbonden met de buurt en vond het ook een uitdaging om iets hiermee te gaan doen. Verbintenis met je buurt/klanten is erg fijn en als je ook deze weer kan door laten verbinden, soort kettingreactie, met andere buurtgenoten/klanten… tja dat is echt pure winst!

Omdat ik niet zomaar een KvK kon starten midden in een woonwijk wat logisch is, heb ik eerst overlegd met mijn naaste buren, de woningbouwvereniging en de gemeente Amsterdam stadsdeel Zuidoost. Mijn woning heeft een rijke geschiedenis, daarover zal ik nog wel een keertje een blog maken want er zaten hier meerdere bewoners die een stukje geschiedenis hebben geschreven, de 1 wat positiever dan de andere, maar vind het erg prettig om vooral dit huidige jaar te mogen horen over de Kinderdagopvang die hier heeft gezeten. (Lieve Tiny, zonder u kan ik geen ode aan uw dochter schrijven, die zoveel indruk heeft achtergelaten bij buurtgenoten en klanten, zodoende stuur ik deze link ook naar u).

Met goedkeuring van alle betrokken partijen mocht ik PARTICULIER dit avontuur aan gaan. Als de klachten/overlast uitbleven, dan mocht ik opnieuw vragen of een mini bedrijfje hier mogelijk was. Op 1 juli 2021 ben ik voor mijzelf begonnen tijdens de jaarlijkse herdenking- en viering van Keti Koti ( ketenen gebroken in Sranangtongo) . Uit respect voor mijn lieve vriendinnen van Surinaamse afkomst waar ik al met eentje ruim 20 jaar al ons lief en leed mee deel, de Surinaamse familie Aalse waar ik als kind heel wat jeugdjaren plezierig mee heb gedeeld en ook voor mijn Antilliaanse en Afrikaanse vrienden/vriendinnen/kennissen/buurtgenoten/klanten vond ik dit de meest geschikte datum om mijn bedrijf te starten. Ik vergelijk mijzelf en mijn “troubles” niet met de slavernij natuurlijk! Maar ik moest wel eens mijn eigen ketenen verbreken om de “ballen” te hebben om eens iets voor mijzelf en anderen op te durven starten, voor een betere toekomst SAMEN.

In de periode van opstarten van februari 2020 tot 1 juli 2021, heb ik iedere inkomsten benut aan verbeteringen, mijn printer moest vervangen zodat ik GRATIS uw labels kan afdrukken, breed tape en enveloppen moesten gekocht worden zodat ik u deze GRATIS kan aanbieden (dat kan bij de meeste punten niet), en daarnaast keek ik eens goed uit mijn doppen, van wat is er in deze buurt nodig? Gelukkig waren daar de buurtkinderen aanwezig die de meest briljante items naar voren haalde, waardoor ze nu de Kloeke Kids worden genoemd! Ik investeerde gedurende die periode in ruim 10 Victor Veilig Verkeerspoppen, ruim 70 hulpmiddelen in totaal voor de minder mobiele buurtbewoners en ook hadden rammelende buikjes die zich melden bij mij, altijd iets te bikken. Daarnaast verkregen meerdere wooncomplexen donaties op hun weggeeftafel of voor hun eigen winkeltje ten gunste voor dagbesteding en andere leuke activiteiten.

SAMEN kunnen wij het verschil maken! Als u niet in staat bent om uw producten aan te bieden bij mij van bovenstaande lijst. Bel mij gerust op en ik maak een ophaal afspraak met u. Helaas kan ik niet altijd zelf op huisbezoek komen, maar kan altijd een andere actieve buurtbewoner op u aanvraag laten komen.

Dat geldt ook voor uw pakketjes, u hoeft niet uw pakket bij mij af te halen als u slecht ter been bent, ik kom het met alle liefde even langsbrengen. Helaas zit ik wel aan vadertje tijd vast en kan het niet alá minute 😉

De Vetboer: Olie en Vet? Recycle het!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *